Ποι@ είμαστε

Τα μέλη της ομάδας με αλφαβητική σειρά

Αρχιτέκτονες

Ο Μύρωνας Κορσάβας είναι απόφοιτος της αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, με ενδιαφέροντα γύρω από το περιβάλλον, την οικολογία, τα έμφυλα ζητήματα, την φυσική δόμηση, την συλλογικοποίηση, την κοινότητα, την κηπουρική, την περμακουλτούρα, την μαγειρική, το σκίτσο, τα κόμικ, τη yoga, το drag, την αποανάπτυξη κ.ά.

Αντιλαμβάνεται την αρχιτεκτονική ως ένα αντικείμενο έντονα πολιτικό, πέρα από τεχνικό και καλλιτεχνικό. Σε ακαδημαϊκά πλαίσια έχει ασχοληθεί με τη συσχέτιση της αρχιτεκτονικής με την θεωρία της αποανάπτυξης. Η διπλωματική του εργασία αφορούσε τη σχεδίαση ενός δημοτικού αποκεντρωμένου συγκροτήματος ανακύκλωσης, επανάχρησης και κομποστοποίησης, με έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και οικολογικές προεκτάσεις του σχεδιασμού. Με την διπλωματική του συμμετείχε και στο Athens Science Festival το 2019.

Εκτός του ακαδημαϊκού χώρου έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φυσικής δόμησης και φυσικής καλλιέργειας, ενώ έχει υπάρξει εθελοντής και μέλος στο Athens Makerspace, έναν χώρο για δημιουργούς με ποικίλο εξοπλισμό και στόχο την προώθηση της DIY κουλτούρας καθώς και τη διεύρυνση της προσβασιμότητας κοινών και πρωτοποριακών εργαλείων. Σε αυτά τα πλαίσια ασχολήθηκε κυρίως με τη χρήση του laser cutter και των open source μηχανημάτων του precious plastic. Επίσης έχει κάνει πρακτική άσκηση στο αρχιτεκτονικό γραφείο B612 Associates στις Βρυξέλλες ενώ σήμερα εργάζεται σε μια εταιρεία ανακαινίσεων επαγγελματικών χώρων εστίασης.

www.ecual.gr

Ο Γιώργης Νουκάκης σπούδασε αρχιτεκτονική στο Λονδίνο (BA UNL), στην Αθήνα (Msc ΕΜΠ) και στον Βόλο (MA ΠΘ).

Έχει εργαστεί σε μελέτες ιδιωτικών κατοικιών και δημόσιων κτιρίων, με εξειδίκευση στη μελέτη του αστικού χώρου, ως συνεργάτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Αντώνης Νουκάκης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες αλλά και ως ανεξάρτητος μελετητής.

Πέρα από την αρχιτεκτονική του πρακτική έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα και στο Λονδίνο με δικά του έργα και ως συνεργάτης καλλιτεχνών, ενώ συνεργάστηκε και με την ομάδα περφόρμανς Γεωποιητική. Το έντονο ενδιαφέρον του για τις βιολογικές επιστήμες και τη φυσική ιστορία εκφράζεται τόσο μέσα από τη συμμετοχή του σε εθελοντικά προγράμματα περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και μέσα από το συνδυασμό των παραπάνω γνωσιακών πεδίων με την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική του πρακτική. Η έρευνά του εστιάζει στην σχέση φυσικού και ανθρωπογενούς στις πόλεις και έξω από αυτές. Η προβληματική αυτή διερευνήθηκε στην μεταπτυχιακή του εργασία στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο Κραυσίδωνας_Ζώνη Επαφής, με επιβλέποντες καθηγητές την Φοίβη Γιαννίση και τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη.

Από το 2018 ως μέλος της ομάδας athensuperscript συμμετέχει στην υλοποίηση εργαστηρίων για παιδιά σε σχέση με την αρχιτεκτονική και την πόλη.

Ως μέλος της ομάδας Μικρογεωγραφίες συμμετείχε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου Ο Ιλισσός ως Δρόμος, στα πλαίσια του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων This is Athens-Polis 2019, όπου χρησιμοποιήθηκαν συμβολικά μέθοδοι φυσικής δόμησης και επανεισαγωγής άγριων φυτών, σε σημεία της πορείας του υπογειοποιημένου Ιλισσού.

Ο Νικηφόρος Παπουτσόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει παρακολουθήσει εύρος  εκπαιδευτικών εργαστηρίων που σχετίζονται με την εφαρμογή τεχνικών φυσικής δόμησης και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.  Στην ερευνητική του διατριβή «Χρώμα Γης» ασχολείται με διαγράμματα, στατιστικές και ορισμούς που σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή, την Απώλεια Βιοποικιλότητας, το Οικολογικό Αποτύπωμα, τον Ενσωματωμένο άνθρακα και τον Κύκλο Ζωής των Οικοδομικών Υλικών σε παγκόσμια και τοπική κλίμακα. Στο διπλωματική του εργασία  «Λιπείν -Lipin» περιγράφει τη συμβολή του στην καταγραφή και ανάλυση εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Ελλάδα (Βόλος & Αθήνα), όπου προτείνει την αναμόρφωση δύο από αυτών με σχεδιασμό 3D, CAD & 1-1 κατασκευή. Επιπλέον έχει προσφέρει εκπαιδευτικά εργαστήρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και φυσικής δόμησης για ενήλικες και παιδιά στη Φρανκφούρτη, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τέλος, η εντρύφηση του σε θεωρίες και πρακτικές της περμακουλτούρας, καθώς και η δημιουργία αστικών και δασικών λαχανόκηπων, τον οδήγησε στη σύσταση της Earthenfoods η οποία προωθεί την υγιεινή και θρεπτική διατροφή, με μεθόδους κυκλικής οικονομίας και μηδενικής παραγωγής αποβλήτων.

Η Μαρία Πετεινάκη είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Αθηνών και δραστηριοποιείται από το 2004. Το 2006 ίδρυσε το γραφείο αρχιτεκτονικής oddworks, το 2012 το ATAthens, μια συλλογική ομάδα που επικεντρώθηκε στη δημιουργία νέων αφηγήσεων για την Αθήνα και στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων. Από το 2016 συν-ίδρυσε την αρχιτεκτονική ομάδα ECUAL. Από το 2020 οργανώνεται το Μυκήλιο, ένας κοινωνικός συνεταιρισμός που επικεντρώνεται στις αρχές της αναγέννησης, της ανάπτυξης και της περμακουλτούρας. Το RECUAL είναι μέρος αυτής, μια πρωτοβουλία για την ανακύκλωση και την ανωκύκλωση υλικών ανακαίνισης και την εισαγωγή οικολογικών οικοδομικών τεχνικών και υλικών στο αστικό περιβάλλον. Υπήρξε βοηθός παραγωγής στο Sound Development City project το 2015 και στη Μπιενάλε της Αθήνας το 2016 Αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς της στα κοινά και στην πόλη, οργανώνοντας αστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις, συμμετοχικά εργαστήρια σχεδιασμού, επανενεργοποίηση γειτονιών και ερευνώντας oικολογικές πολιτικές προς την κοινωνική οικολογία και την αποανάπτυξη.

www.ecual.gr  www.atathens.org

H Μαρβίνα Σινιάρη δουλεύει ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα με την ομάδα ECUAL από το 2019, ενώ παράλληλα σπουδάζει στο Centre for Alternative Technology στην Ουαλία, στο πρόγραμμα March Sustainable Architecture. Έχει εργαστεί ως γραφίστρια, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και συνεργαστεί με φορείς, όπως τον οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και την Documenta14.  Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης και Αρχιτεκτονικής όπως το Open House Athens, από βοηθός στην παραγωγή έργων μέχρι και συντονίστρια ομάδας, αλλά και σε εργαστήρια αρχιτεκτονικής που εστιάζουν στην φυσική δόμηση, την αποκατάσταση και το περιβάλλον σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το 2019 συμμετείχε στο προγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στον φεστιβάλ Ξαρκής, στην Κύπρο. Το 2018 δούλευε στην Πορτογαλία, στο Montemor-o-Novo, στο Oficinas do Convento, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί τις τέχνες και πολιτιστική δραστηριότητα σε μη αστικό περιβάλλον, όπου ήταν βοηθός παραγωγής καλλιτεχνικών και αρχιτεκτονικών δράσεων, όπως εργαστήρια φυσικής δόμησης, ξυλουργίας, κεραμικής, μεταξοτυπίας κ.α.

www.ecual.gr

Η Ειρήνη Χριστοφάκη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, απόφοιτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Eργάζεται στον κατασκευαστικό τομέα για περισσότερα από 15 χρόνια ενώ από το 2018 είναι μέλος του εργαστηρίου ECUAL, που επικεντρώνεται σε οικολογικές λύσεις στην αρχιτεκτονική. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια για cob και σε εναλλακτικό σχολείο οικολογικής γεωργίας, ενώ για 2 χρόνια (2015-2017) εργάστηκε για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ Παρίσι) ως υπεύθυνος προμηθειών και τεχνικός επιβλέπων . Αυτή τη περίοδο  συνεργάζεται ως αρχιτέκτονας στο ελβετικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

www.ecual.gr

Αρχιτέκτονες Τοπίου

Η Άνκα Αρβανιτίδη, μέλος του αρχιτεκτονικού εργαστηρίου ECUAL, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει μεταπτυχιακό τίτλο Αρχιτεκτονικής Τοπίου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Το ενδιαφέρον της για την τέχνη και την προστασία του περιβάλλοντος την οδήγησε, από τα φοιτητικά ακόμα χρόνια, στην έρευνα του ρόλου των φυτών στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Έπειτα παρακολούθησε πολλά σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα (σεμινάρια φυσικής δόμησης, ανθοκομίας κ.ά.). Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί με μουσειογραφικές μελέτες, κτηριακά και κηποτεχνικά έργα τόσο για δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς. Έχει επίσης συμμετάσχει στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού προγράμματος για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ιλισίων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει ολοκληρώσει ετήσιο κύκλο σπουδών πάνω στις ιδιότητες και εφαρμογές του μπαμπού στη Ιάβα και στο Μπαλί με υποτροφία της Ινδονησιακής κυβέρνησης. Επιπλέον έχει ζήσει και εκπαιδευτεί σε πρότυπη φάρμα φυσικής καλλιέργειας καφέ στο Νεπάλ. Σε συνέδρια και ημερίδες έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις με θέματα «Η ένταξη της μουσικής στο σύγχρονο σχεδιασμό του τοπίου» και «Επαναπροσδιορισμός της πλατείας στα σύγχρονα αστικά κέντρα», ενώ πρόσφατα η αρχιτεκτονική ομάδα με την οποία συμμετείχε σε διεθνές διαγωνισμό διαμόρφωσης τοπίου διακρίθηκε με πρώτο βραβείο. Το πάθος της είναι η εθνοβοτανική και τα δικαιώματα των ζώων ενώ οραματίζεται μια κοινωνία λιγότερο ανθρωποκεντρική (αλλά  περισσότερο ανθρώπινη).

www.ecual.gr

Γεωπόνοι και Καλλιεργητές

Η Ιωάννα Μιχαήλ είναι απόφοιτη του τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ, με Αδιάσπαστο τίτλο σπουδών Μεταπτυχιακού επιπέδου (Indergrated Master) και ερευνητική εμπειρία στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών φυτών, του Ελ.Γ.Ο Δήμητρα.

Οραματιζόμενη την αρμονική συνύπαρξη αστικού – φυσικού τοπίου, επέλεξε τη συμμετοχή σε κύκλους μαθημάτων Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Σχεδιασμού Χρήσεων Γης, αναλαμβάνοντας ανάλογα έργα. Με πρακτική εμπειρία στο σχεδιασμό οικολογικών συστημάτων διαχείρισης χώρων, συμμετείχε εθελοντικά στη διαμόρφωση του Πάρκου Τσέπης της Γειτονιάς Αλέξανδρου Σβώλου,  τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοιν.Σ.Επ. και στον όμιλο Φυσικής Καλλιέργειας. Είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού φοιτητών Γεωπονίας και σχετικών Επιστημών (IAAS Greece) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και συμμετοχικά εργαστήρια σχετικά με την προώθηση και εμπλουτισμό του αστικού «πρασίνου».

Τεχνίτες

Η Ρίμι Μπουνέννι είναι απόφοιτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), με αδιάσπαστο τίτλο σπουδών Μεταπτυχιακού επιπέδου (Indergrated Master) και ερευνητική εμπειρία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και διάφορα εργαστήρια του ΓΠΑ. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στη μικροβιολογική και γονιδιακή μελέτη των μικροβιακών πληθυσμών σε αγροτικά προϊόντα (φέτα, ελιές, κρασί). Αργότερα παρακολούθησε το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) της σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ και κατέληξε να αποσυρθεί από τις διδακτορικές της σπουδές πάνω στη μεταγονιδιωματική ανάλυση, για να ασχοληθεί με την σωματική έκφραση και να αποκτήσει καινούριες γνώσεις που βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορα πεδία της καθημερινής ζωής. Αυτή τη στιγμή σαν μέλος του Recual ασχολείται με όλων των ειδών τις οικοδομικές εργασίες, όπως βάψιμο, σοβάτισμα, χτίσιμο, μονώσεις ταρατσών, αναπαλαίωση και ενεργειακή αναβάθμιση ξύλινων κουφωμάτων, κα. Ενδιαφέρεται κυρίως για ανακαινίσεις χώρων που βασίζονται στην μετατροπή και επανάχρηση των ήδη υπάρχοντων ή ανακυκλωμένων υλικών, και επεκτείνει τις γνώσεις της γύρω από τη φυσική δόμηση και την κουλτούρα zero waste. Εκτός από το προφίλ του τεχνίτη, είναι performer με έμφαση στο tribal bellydance και fire dance, και αφιερώνει αρκετό χρόνο διερευνώντας τη σωματική έκφραση, τη διατροφή και τον αντίκτυπο του ψυχισμού στο σώμα.

Σχεδιασμός & Σεμινάρια Περμακουλτούρας

Ο Γιώργος Θεοδωράκης Έχει σπουδάσει φυσική και έχει εργαστεί κατά καιρούς στην εκπαίδευση, την κατασκευαστική βιομηχανία (δημόσια έργα) και τα μίντια. Από το 2010 ασχολείται αποκλειστικά με τη Βιωσιμότητα και από το 2013 προσφέρει σεμινάρια Περμακουλτούρας, βιωματικά εργαστήρια, διαλέξεις. Επικεντρώνεται σε:

  • Ιδιοκατασκευές αστικής βιωσιμότητας, π.χ. ενεργειακά συστήματα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αστική κηπουρική κ.ά.
  • Δημιουργία κοινότητας με διάφορα εργαλεία, όπως Μη Βίαιη Επικοινωνία, Sociocracy, Open Space Technology κ.ά.