Ή Πως Να Σταματήσετε Να Ανησυχείτε Και Να Αγαπήσετε Την Κρίση

νέο τμήμα: 2/11 - 14/12

“Όπως συμβαίνει με τόσους πολλούς από εμάς, η κρίση που ξεκίνησε το 2009 άλλαξε τα πάντα για μένα. Η επιχείρησή μου ήταν μία από τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν. Η ανεργία έφτασε στα ύψη, ο αριθμός των αστέγων κορυφώθηκε, οι νέοι επέστρεφαν στους γονείς τους, πολυκατοικίες δεν είχαν θέρμανση, σε χιλιάδες νοικοκυριά κόπηκε το ρεύμα. Στις αρχές του 21ου αιώνα, παιδιά στην Ελλάδα έκαναν τα μαθήματά τους υπό το φως των κεριών. Ήταν ένα μεγάλο σοκ για όλους μας, και δεν υπήρχε κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι θα “επιστρέφαμε στην κανονικότητα” σύντομα.

Επειδή σπούδασα φυσική, άρχισε να επικεντρώνομαι στην επίλυση των ενεργειακών μου προβλημάτων. Ήξερα ήδη για τα φωτοβολταϊκά, αλλά τώρα άρχισα να πειραματίζομαι μεταξύ άλλων με Ηλιακά Αερόθερμα και Rocket Mass Heaters, ηλιακό μαγείρεμα και αφυδάτωση τροφίμων και κηπουρική στην ταράτσα. Σήμερα είμαι εκτός δικτύου. Έχω θέρμανση, έχω φως για να διαβάζω, μπορώ να μαγειρεύω και να διατηρώ τρόφιμα – χωρίς να εξαρτώμαι από κανέναν. Κανείς δεν μπορεί να μου τα κόψει.

Θέλω να μεταδώσω αυτή την τεχνογνωσία, γιατί βρίσκω απογοητευτικό να βλέπω ανθρώπους να υποφέρουν ενώ δεν χρειάζεται. Ο καθένας μπορεί να βγει από τα δίκτυα – εν μέρει ή εντελώς, αυτό εξαρτάται από τον ίδιο. Είναι σχετικά απλό και δεν είναι ακριβό. Χρειάζεστε απλώς χρόνο, βασικά υλικά και την προθυμία να το δοκιμάσετε.”

Ο Γιώργος Θεοδωράκης είναι ακτιβιστής για τη Γη, ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας, εκπαιδευτής περμακουλτούρας και σοσιοκρατικός διαμεσολαβητής. Είναι μέλος των ομάδων Permaculture.School, Mikilio, Recual και SoFA (Sociocracy For All). Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.

Η Rocket Mass Heater στο σπίτι μου. Την έφτιαξα σε 2 μέρες, κόστισε περίπου 150 ευρώ, με αποτέλεσμα φέτος να έχω έξοδα θέρμανσης 34,5 ευρώ, καίγοντας κυρίως κλαδιά από κλαδέματα του Δήμου και άλλα ξύλα που μπορώ να βρω δωρεάν, απλά κοιτάζοντας γύρω μου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ 7 ΒΗΜΑΤΑ

ΗΛΙΑΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ – Τετάρτη 2/11/22 & Κυριακή 13/11
Τι θα μάθετε;
Τι είναι η ηλιακή ενέργεια; Πώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να θερμάνετε το σπίτι σας;  Γιατί την αξιοποιούμε τόσο λίγο τώρα, όταν ξέρουμε ότι δεν κοστίζει τίποτα, δεν υπάρχουν πια λογαριασμοί φυσικού αερίου, πετρελαίου ή ρεύματος για θέρμανση, και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ποτέ ξανά black-outs;
Τι θα φτιάξετε (προαιρετικά);
Ένα ηλιακό αερόθερμο για το σπίτι σας, ή απλά ένα σχέδιο για το μέλλον.
Τι χρειάζεστε;
Ανάλογα με τον πραγματικό σας χώρο: ξύλο ή μέταλλο, μονωτικό υλικό (π.χ. χαρτόνι), διαφανές υλικό (π.χ. γυαλί), έναν ανεμιστήρα και κάποια ακόμη αναλώσιμα και μικροεξαρτήματα και βάση στήριξης. Ή απλά χαρτί και μολύβι για ένα σχέδιο για αργότερα.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΞΥΛΑ, Rocket Mass Heater – 9/11/2022
Τι θα μάθετε;
Τι είναι η θερμική ενέργεια; Πώς την εξάγετε καίγοντας βιομάζα (π.χ. οποιοδήποτε σχεδόν ξύλο, ξερά φύλλα, πέλλετ, χαρτί); Τι είναι η σόμπα τύπου Rocket Mass Heater; Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να αποκτήσετε ανεξαρτησία με τη χρήση της; 
Τι θα φτιάξετε
Μπορείτε να το πάτε όσο μακριά θέλετε: μπορείτε να φτιάξετε ένα σχέδιο για μια σόμπα τύπου Rocket (για μετέπειτα χρήση) είτε μια πραγματική.
Τι χρειάζεστε;
Για το σχεδιασμό, μολύβι και χαρτί. Για την κατασκευή μιας πραγματικής, ασφαλούς, χρηστικής σόμπας, θα χρειαστείτε ένα συνδυασμό υλικών, με βασικά τα πυρότουβλα, πυροτσιμέντο, πηλό, ένα μεταλλικό βαρέλι, καπνοδόχους και αρκετά άλλα υλικά και εξαρτήματα. Λεπτομερή πρότυπα σχέδια θα δοθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ – 16/11/22
Τι θα μάθετε;
Θα εξερευνήσουμε τη βασική φυσική πίσω από τα φωτοβολταϊκά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των στοιχείων του τυπικού, μη συνδεδεμένου με το ηλεκτρικό δίκτυο, φωτοβολταϊκού συστήματος. Ποιες παράμετροι είναι σημαντικές όταν σχεδιάζετε το φωτοβολταϊκό σας σύστημα. Πώς να εγκαταστήσετε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα και να το χρησιμοποιήσετε για ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι σας – πως να βγείτε εκτός δικτύου, λέγοντας οριστικό αντίο στους λογαριασμούς και τις διακοπές ρεύματος.
Tι θα φτιάξετε;
Ένα σχέδιο για ένα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας φωτοβολταϊκό σύστημα ή και ένα πραγματικό, χρηστικό φωτοβολταϊκό.
Τι χρειάζεστε;
Για σχεδιασμό, μολύβι και χαρτί. Για την κατασκευή κάποιου χρηστικού: φωτοβολταϊκά πάνελς, ρυθμιστή φόρτισης, μετατροπέα συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, μπαταρίες, καλώδια και άλλα μικροεξαρτήματα, βάσεις στήριξης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ – 23/11/22
Τι θα μάθετε;

Μεγάλο ποσοστό της ενέργεας που καταναλώνουμε, πάει στην κουζίνα. Πώς μαγειρεύετε, συντηρείτε μακροχρόνια, ψύχετε τρόφιμα,  χρησιμοποιώντας ελεύθερη ενέργεια (ηλιακή ή/και βιομάζα).
Τι θα φτιάξετε;
Σχέδια για έναν ηλιακό φούρνο ή μια κουζίνα τύπου Rocket ή έναν ηλιακό αφυγραντήρα, αλλά, αν θέλετε, και κάτι από όλα αυτά στην πράξη.
Τι χρειάζεστε;
Μολύβι και χαρτί για τα σχέδια. Για μια κατασκευή, ανάλογα με το σχέδιο, από απλά ένα χαρτοκιβώτιο, κόλλα, αλουμινόχαρτο και έναν χάρακα, ως πολύπλοκες κατασκευές από μέταλλο ή/και ανθεκτικά σε ψηλές θερμοκρασίες οικοδομικά υλικά.

ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ, ΨΥΞΗ και ηλεκτρικές ΣΥΣΚΕΥΕΣ – 30/11/22
Τι θα µάθετε;
Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να μετακινήσουμε ή/και να ψύξουμε τον αέρα μέσα και γύρω από το σπίτι χρησιμοποιώντας είτε ηλιακή ενέργεια είτε ηλεκτρική ενέργεια. Θα μελετήσουμε τεχνικές μόνωσης και σκίασης με φυσικά υλικά κάνοντας βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων συνθηκών. Επίσης θα συζητήσουμε πως μπορούμε να λειτουργήσουμε τις υπόλοιπες οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα και δεν περιλαμβάνονται στις προηγούμενες ενότητες.
Τι θα φτιάξετε;
Ένα DIY κλιματιστικό ή κάποια άλλη από τις εφαρμογές που θα συζητήσουμε, ή απλά σχέδια για αργότερα
Τι χρειάζεστε;
Έάν επιλέξετε να φτιάξετε το κλιματιστικό, θα χρειαστείτε ένα μικρό ψυγείο εκδρομής από φελιζόλ, έναν ανεμιστήρα μπάνιου, μία γωνία pvc. Θα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες ιδιοκατασκευών. Φυσικά πάντα μπορείτε απλά να φτιάξετε σχέδια για αργότερα, ή να μπείτε σε μια ομάδα που θα φτιάξει κάτι συλλογικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΝΕΡΟ – 7/12/22
Τι θα μάθετε;
Πώς να συλλέγετε και να καθαρίζετε το νερό της βροχής και το «γκρι» (από νεροχύτη και μπανιέρα) νερό, για χρήση στο μπάνιο ή στον κήπο – και τελικά, αν χρειαστεί και στην κουζίνα. Πως να  θερμαίνετε νερό για οικιακή χρήση με τον ήλιο και βιομάζα.
Τι θα φτιάξετε;
Το σχέδιο για ένα σύστηµα συλλογής βρόχινου νερού, ή/και έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.
Τι χρειάζεστε;
Μολύβι και χαρτί για το σχέδιο, ή, για την κατασκευή, ξύλο, τζάμι ή πλεξιγκλάς, σωλήνα και διάφορα άλλα εξαρτήματα.

ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – 14/12/22
Τι θα μάθετε;

Ανασκόπηση, σύντομη σύνοψη και σύνθεση των έξι προηγούμενων εργαστηρίων. Απάντηση σε πιθανές ερωτήσεις. Για να συμμετέχετε σε αυτό το εργαστήριο προϋποτίθεται ότι πρέπει να έχετε συμμετάσχει σε τουλάχιστον 3 από τα προηγούμενα.
Τι θα κάνετε;
Σύνθεση και σχεδιασμό. Κοστολογημένα σχέδια για το τι μπορεί να εφαρμοστεί στο σπίτι καθενός και καθεμίας που συμμετείχαν.
Τι χρειάζεστε;
Μολύβι, χαρτί, κομπιουτεράκι για κοστολόγηση των ιδεών μας και φαντασία!

“Ακόμη και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη αντιμετώπιζε κρίση φυσικού αερίου και τα νοικοκυριά αντιμετώπιζαν υψηλούς λογαριασμούς θέρμανσης. Σήμερα έχουμε μια “gastastrophe”. Είμαστε τυχεροί από μία μόνο άποψη: ότι ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία την άνοιξη και όχι το φθινόπωρο. Τώρα έχουμε περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο -όταν η μεγάλη ζήτηση για θέρμανση ξεκινά και πάλι- για να εφαρμόσουμε τη συνολική ενεργειακή μετάβαση που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Τα μέτρα που απαιτούνται για να προλάβουμε την περιβαλλοντική καταστροφή είναι τα ίδια με αυτά που απαιτούνται για να απελευθερωθούμε από την εξάρτηση των αυταρχικών κυβερνήσεων και των οικοκτόνων εταιρειών που ελέγχουν τα ορυκτά καύσιμα στον κόσμο.” – Georges Monbiot, The Guardian, 09-03-22

γλίτωσε
χρήματα
φρόντισε
τη Γη
και ποιος
Putin & ΔΕΗ

Κάντε κλικ στα βελάκια για να δείτε την πορεία της κατασκευής.
Εδώ βλέπετε μιαν άλλη Rocket Mass Heater (RMH) που έφτιαξα σε ένα διαμέρισμα 3ου ορόφου στο κέντρο της Αθήνας, πολύ διαφορετική σε σχεδιασμό (και κόστος) από αυτήν που έχω στο σπίτι μου που είναι κυρίως από ανακυκλωμένα και περισσευούμενα υλικά, και είδατε στην προηγούμενη φωτογραφία. Μια σόμπα ROCKET MASS HEATER μπορεί να πάρει ότι σχήμα θέλετε, γεωμετρικό ή οργανικό, και μπορεί να φινιριστεί με πολύ διαφορετικά υλικά, π.χ. πηλό, ξύλο, πέτρα, πλακάκι, ανάλογα με το χώρο που θα εγκατασταθεί, το δε κόστος κατασκευής κυμαίνεται από  σχεδόν μηδενικό ως αστρονομικό.

ΒΑΔΙΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Ή ΚΑΝΤΕ ΟΠΟΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΘΕΛΕΤΕ

Θα αποκτήσετε καλύτερη κατανόηση βαδίζοντας όλο το μονοπάτι προς την Ενεργειακή σας Αυτάρκεια, αλλά, αν οι ανάγκες σας είναι πολύ συγκεκριμένες και ο χρόνος σας περιορισμένος, είναι επίσης δυνατό να παρακολουθήσετε τις ενότητες a la carte (ή, για το θέμα αυτό, να κλείσετε μια ατομική συνεδρία). 

Δεν πρόκειται για μια σειρά θεωρητικών σεμιναρίων, αλλά βιωματικών διαδικτυακών εργαστηρίων, όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εργαστούν προαιρετικά και εκτός διαδικτυακού σεμιναρίου, μόνες/οι τους ή σε συγκεκριμένες ομάδες με παρόμοιες συνθήκες (π.χ. με ή χωρίς πρόσβαση σε ταράτσα) και θα αλλάξουν σημαντικές πτυχές της ζωής τους. Θα υπάρχει ένας διαδικτυακός χώρος όπου θα μπορούμε να συζητάμε και να ανεβάζουμε ό,τι σχεδιάζουμε ή/και κατασκευάζουμε. Αν και θα εξετάζουμε συγκεκριμένες εφαρμογές σε κάθε εργαστήριο, ειδικά το τελευταίο θα είναι αφιερωμένο στις προσωπικές ανάγκες κάθε συμμετέχουσας/οντος και θα φύγετε με συγκεκριμένα, κοστολογημένα σχέδια για το σπίτι σας. 

  • Κάθε Τετάρτη 18.30-20.45, από  2/11 ως 14/12 2022.
    Κυριακή 13/11, Ηλιακή Θέρμανση (νέο τμήμα).
  • 7 ενότητες, κάθε μία με ένα δίωρο (συν ένα διάλειμμα 15′) διαδικτυακό βιωματικό εργαστήριο και 2-4 ώρες προαιρετική απασχόληση στο σπίτι σας μετά.
  • Πλήρης καταγραφή των εργαστηρίων online: βίντεο, όλα τα σχέδια, παρουσιάσεις κλπ , οπότε αν χάσετε κάποιο μάθημα ή μέρος του, μπορείτε να το παρακολουθήσετε αργότερα.
  • Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία ή ειδικές γνώσεις, πέρα από τη δυνατότητα χρήσης της πλατφόρμας ZOOM.
  • Το κόστος συμμετοχής είναι 150 ευρώ για ολόκληρη τη σειρά ή 25 ευρώ για ένα, συν ΦΠΑ.
  • Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά ενότητα: 25
  • Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

δηλωστε συμμετοχη


© Γιώργος Στ. Θεοδωράκης